CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Słodycz kokosowego kremu idealnie komponuje się z kwaskowym dżemem malinowym, a maslo orzechowe jest kropką nad I, która sprawia, ze ciasto zachwyca!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( blacha 22 x 28 cm )

    BISZKOPT:

    * jajko – 5 szt
    * cukier – 3/4 szkl
    * mąka pszenna – 3/4 szkl
    * mąka ziemniaczana – 1 łyżka

    MASA:

    * bułki kajzerki – 2 szt
    * mleko – 3 szkl
    * cukier – 0,5 szkl
    * cukier waniliowy – 2 łyżki
    * kokos – 100 g
    * masło – 200 g
    * masło orzechowe ( z kawałkami orzechów ) – 4-5 łyżek
    * dżem malinowy – 0,5 słoika

    KRUSZONKA KOKOSOWA:

    * masło – 2 łyżki
    * kokos – 100 g
    * cukier – 0,5 szkl
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Ciasto kokosowe z masłem orzechowym i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca.

    Wrzucamy po 1 żółtku, a następnie dodajemy przesiane mąki – dokładnie ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

    Wlewamy an blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, pieczmy ok. 30 minut / 170C, studzimy, rozcinamy na 2 blaty.

    MASA:

    Bułki namaczamy w 2 szklankach mleka razem z kokosem, mieszamy, rozdrabniamy.

    1 szklankę mleka gotujemy z cukrami, dodajemy rozdrobnione bułki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje.

    Po wystudzeniu dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło i dokładnie miksujemy na gładką masę.

    KRUSZONKA KOKOSOWA:

    Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem malinowy.

    Zalewamy 2/3 masy kokosowe i przykrywamy drugim blatem ciasta.

    Smarujemy masłem orzechowym , wylewamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową.

    Chłodzimy kilka godzin ( najlepiej noc ) w lodówce.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować