Ciasto kokosowe niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy powoli - cukier (cały czas wolno miksujemy), żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Masę wylewamy na standardową blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C.
2.- masa
odlewamy ok 150 ml pol szklanki mleka i rozrabiamy w nim jajka, cukier waniliowy i budyń. Resztę mleka zagotowujemy i do gotującego się dodajemy wcześniej rozrobione składniki, i gotujemy budyń. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i łączymy z lekko ciepłą masą budyniową.
3.- posypka
masło rozpuszczamy i prażymy na nim wiórki kokosowe z cukrem.
Na biszkopt wykładamy masę budyniową posypujemy kokosem i wkładamy do lodówki do stężenia masy.
Komentarze