Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto, które robiłam na urodziny mojej mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • Na biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    150 g zmielonych orzechów włoskich
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Na masę kokosową:
    500 ml mleka
    200 g kokosu
    2 małe kieliszki wódki
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    Na krem budyniowy:
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    400 ml mleka
    60 g cukru pudru
    200 g masła

    Na polewę czekoladową:
    1 czekolada
    150 ml śmietany 30%

    Dodatkowo do dekoracji:
    1 łyżka kokosu
    kilka połówek orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Białka jajek ubić na sztywną pianę z szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i miksować dodając po jednym żółtku. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Wymieszać delikatnie i przelać na formę do pieczenia. Piec 30 minut. Ostudzić.
  • 2. Masa kokosowa: Mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać kokos i cukier waniliowy. Gotować krótko na wolnym ogniu. Kokos odsączyć z nadmiaru mleka (odsączone mleko zostawić do budyniu), wlać wódkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Krem budyniowy: Do odsączonego z kokosu mleka dolać tyle, żeby mieć go 400 ml. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. W misce umieścić masło w temperaturze pokojowej, dodać cukier puder i ubić mikserem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń nadal miksując. Do gotowego kremu dodać ostudzony kokos i zmiksować wszystko razem.
  • 4. Ostudzony biszkopt orzechowy podzielić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić czekoladę i śmietanę. Rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia i polać górę ciasta (można zrobić polewę według własnego przepisu). Udekorować kokosem i połówkami orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować