Ciasto jest przepyszne, raz spróbowałam a teraz robię na każdą uroczystość rodzinną, wszyscy biją się o ostatni kawałek:) nie zgadniecie co jest w środku?!
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki (na formę o wymiarach 24x28 cm)
na biszkopt:
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 łyżka cukru z wanilią
• 1 szklanka mąki tortowej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka gorącej wody
• 1 łyżka oleju
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
• 2 nieduże czerstwe kajzerki (niezbyt mocno przypieczone)
• 3 szklanki mleka
• 1/2 szklanki cukru zwykłego
• 1 łyżka cukru z wanilią
• 100 g wiórków kokosowych
• 1,5 kostki masła (300 g) w temperaturze pokojowej
• słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
na kruszonkę:
• 1 łyżka masła
• 1/2 szklanki cukru zwykłego
• 100 g wiórków kokosowych
Ciasto kokosowa rozpusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Kiedy będzie dobrze wymieszany, dodawać po jednym żółtku (każde kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze się z masą połączy). Wyłączyć mikser, do masy wlać wodę oraz olej i od razu wymieszać łopatką.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie przy pomocy łopatki.
Piec 180 st.C 30-40 minut.
2.masa: bułki zalać dwiema szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, następnie rozgnieść je dokładnie widelcem (ja zmieliłam je razem z mlekiem w blenderze). Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem. Dodać rozdrobnione bułki, kokos i cukier waniliowy. Gotować, mieszając, przez 5 minut.
Masę odstawić do ostygnięcia - mieszać od czasu do czasu.
Masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodawać po łyżce masę bułkową. Ucierać aż składniki dobrze się połączą.
3.Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Pierwszy posmarować lekko podgrzanym dżemem porzeczkowym i połową masy bułkowej.
4.posypka: na głębokiej patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Wtedy wsypać wiórki kokosowe i nadal smażyć mieszając, aż staną się złote. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i jeszcze ciepłą posypać ciasto, a potem ręką wklepać ją w masę, żeby dobrze się trzymała.
Porady
Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej smakuje na następny dzień.
Komentarze