Ciasto Kokosowa rozpusta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest przepyszne, raz spróbowałam a teraz robię na każdą uroczystość rodzinną, wszyscy biją się o ostatni kawałek:) nie zgadniecie co jest w środku?!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (na formę o wymiarach 24x28 cm)
    na biszkopt:
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 łyżka cukru z wanilią
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka gorącej wody
    • 1 łyżka oleju
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę:
    • 2 nieduże czerstwe kajzerki (niezbyt mocno przypieczone)
    • 3 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki cukru zwykłego
    • 1 łyżka cukru z wanilią
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 1,5 kostki masła (300 g) w temperaturze pokojowej
    • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    na kruszonkę:
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 szklanki cukru zwykłego
    • 100 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kokosowa rozpusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Kiedy będzie dobrze wymieszany, dodawać po jednym żółtku (każde kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze się z masą połączy). Wyłączyć mikser, do masy wlać wodę oraz olej i od razu wymieszać łopatką.
    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie przy pomocy łopatki.
    Piec 180 st.C 30-40 minut.
  • 2. masa: bułki zalać dwiema szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, następnie rozgnieść je dokładnie widelcem (ja zmieliłam je razem z mlekiem w blenderze). Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem. Dodać rozdrobnione bułki, kokos i cukier waniliowy. Gotować, mieszając, przez 5 minut.
    Masę odstawić do ostygnięcia - mieszać od czasu do czasu.
    Masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodawać po łyżce masę bułkową. Ucierać aż składniki dobrze się połączą.
  • 3. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Pierwszy posmarować lekko podgrzanym dżemem porzeczkowym i połową masy bułkowej.
  • 4. posypka: na głębokiej patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Wtedy wsypać wiórki kokosowe i nadal smażyć mieszając, aż staną się złote. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i jeszcze ciepłą posypać ciasto, a potem ręką wklepać ją w masę, żeby dobrze się trzymała.

Porady

Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej smakuje na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Czekoladowa rozpusta

5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Czekoladowa rozpusta

Milena127 Delikatnie rozpływające się w ustach. 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować