Ciasto kawowe z pijanymi śliwkami i rodzynkami

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Ciasto na każdą okazję i tylko dla dorosłych!

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szkl oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    4 łyżki mielonej sypkiej kawy

    Pijane śliwki i rodzynki:
    20 dag suszonych śliwek
    20 dag rodzynek
    1,5 szkl wódki

    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    20 dag margaryny

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kawowe z pijanymi śliwkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawę – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części. Każdy placek posmarować powidłami.
  • 2. Śliwki i rodzynki przełożyć do słoika i zalać wódką. Zostawić na dobę co jakiś czas
    potrząsając słoikiem.
  • 3. Mąkę wymieszać z budyniem i rozpuścić w 0,5 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Roztwór wlać do wrzącego mleka. Ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną. Do masy dołożyć rodzynki i drobno pokrojone śliwki. Masą przełożyć placki. Udekorować według uznania.
  • 4. Blaszka o wymiarach 25x40cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować