Ciasto kawowe

4.49 (168 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kawowe ciasto w sam raz do kawy. Świetny deser dla przyjaciółki, ale też dla ukochanego. Bardzo delikatne w smaku. Polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    10 łyżek cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kawowa:
    250 ml śmietanki 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
    1 łyżeczka cukru pudru

    Masa śmietankowa:
    250 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2łyżeczki żelatyny

    gorzka czekolada 85% kakao


Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubijamy pianę z cukrem na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Dodajemy dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i na koniec dodajemy kakao. Mieszamy i pieczemy w foremce 25cm na 25 cm w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

    Do masy kawowej należy rozpuścić żelatynę i kawę w 2 łyżkach wody.
    Śmietankę należy ubić. Dodajemy cukier puder.Żelatynę wraz z kawą wlewamy powoli do śmietanki i ubijamy mikserem. Na biszkopt wykładamy i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie ubijamy kolejną śmietankę z dodatkiem cukru pudru i rozpuszczonej żelatyny. Tak przygotowaną masę wykładamy na lekko zastygniętą masę kawową. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Na koniec dekorujemy ciasto startą gorzką czekoladą.

Porady

Ciasto można zrobić również z podwójnej porcji wtedy będzie wyglądało jak tort kawowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować