Ciasto kakaowo-kawowe z kremem chałwowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smak chałwy w tym cieście jest przyjemnie dominujący, mimo to ciasto nie jest mdłe. Idealne zarówno do sobotniej kawy jak i duże uroczystości.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kakaowe:
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maślanki naturalnej
    1 szklanka wrzącego mleka
    2,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 duże jajka

    Krem chałwowo – waniliowy:
    500ml mleka
    250g serka homogenizowanego waniliowego
    150g masła lub margaryny
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 – 4 łyżki cukru pudru
    200g chałwy



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowo-kawowe z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Kakao, mąkę, sodę i proszek przesiać przez sitko. Do miski wlać maślankę, olej i jajka. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać przesiane składniki oprócz mleka i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorące mleko cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
  • 2. Krem chałwowo – waniliowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń, serek oraz pokruszoną chałwę . Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury
  • 3. Przełożenie:
    Pierwszą część ciasta posmarować Nutellą, wyłożyć większą część kremu. Przykryć go drugą częścią ciasta, nałożyć pozostały krem. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować