Ciasto kakaowo-kawowe z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Kakao, mąkę, sodę i proszek przesiać przez sitko. Do miski wlać maślankę, olej i jajka. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać przesiane składniki oprócz mleka i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorące mleko cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
2.Krem chałwowo – waniliowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń, serek oraz pokruszoną chałwę . Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury
3.Przełożenie:
Pierwszą część ciasta posmarować Nutellą, wyłożyć większą część kremu. Przykryć go drugą częścią ciasta, nałożyć pozostały krem. Dowolnie udekorować.
Komentarze