Ciasto jogurtowe z truskawkami i bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto bez mąki, z dodatkiem otrębów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200g truskawek
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    3 jajka + 2 białka
    1 budyń waniliowy
    5 łyżek otrębów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
    słodzik/miód/cukier

Ciasto jogurtowe z truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt, jajka, otręby, proszek, słodzik (3 łyżki pudru) i 1/2 budyniu miksujemy na gładką masę.
    Wlewamy do natłuszczonej formy (dodatkowo posypałam ją otrębami).
    Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Truskawki kroimy na małe kawałki.
    Nakładamy na ciasto, posypujemy budyniem, i pieczemy 15 minut.
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie dodajemy słodzik (1 łyżka pudru) i skrobię kukurydzianą - miksujemy.
    Pianę nakładamy na ciasto, i pieczemy 20 minut.
    Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy