ciasto jogurtowe z truskawkami

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jogurtowe jest bardzo lekkie dzięki czemu idealnie pasuje na gorące dni

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 2jajka, 250g mąki, 125g cukru, 2łyżeczki proszku do pieczenia, 125g margaryny, 300g jogurtu naturalnego
    Dodatkowo: 400g truskawek, cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem; cały czas ucierając dodajemy jajka do uzyskania jednolitej masy; następnie na przemian po trochu dodajemy mąkę przesiana z proszkiem oraz jogurt i mieszamy łyżką (nie mikserem) do połączenia wszystkich składników; tortownicę lub blachę(w zależności czy chcemy wysokie ciasto czy jak u mnie niskie) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryna i posypujemy bułką tarta lub kaszą manna; wylewamy ciasto
  • 2. Gdy ciasto jest już w formie, umyte i osuszone truskawki kroimy na pół i układamy na cieście jedno przy drugim; Pieczemy w temp. 160stopni przez 50min; gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem

Porady

Dodając do ciasta jogurt naturalny wybierz grecki; jest gęstszy dzięki czemu masa jest sztywna i ułożone na niej truskawki nie opadną na dno w czasie pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować