Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

4.48 (157 ocen)

Ciasto, które wystarczy wymieszać łyżką. Szybkie, smaczne, wilgotne dzięki dodatkowi oleju rzepakowego.

Składniki:

  • 40-45 dag rabarbaru
    łyżka cukru
    CIASTO:
    33 dag mąki pszennej
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2/3 szklanki cukru
    16 g cukru wanilinowego
    100 ml oleju rzepakowego
    1 duże jajko
    40 dag jogurtu greckiego
    KRUSZONKA:
    10 dag mąki pszennej
    7 dag cukru
    7 dag zimnego masła
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić na kawałki, wrzucić na suchą patelnię, zasypać łyżką cukru i podsmażać aż cukier się rozpuści, a rabarbar nabierze intensywniejszej barwy (ma pozostać twardy).
    KRUSZONKA:
    Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło. Posiekać na drobne grudki, wstawić do lodówki.
    CIASTO:
    Do jednej miski przesiać mąkę i sodę oczyszczoną.
    Do drugiej miski wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajko, wlać olej i jogurt.
    Wymieszać łyżką.
    Do płynnych składników wsypać mąkę z sodą, wymieszać łyżką do połączenia składników (jak przy muffinkach, ciasto nie musi być gładkie).
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni temo obieg.
    Blaszkę o wymiarach 23x28 wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto wyłożyć do blaszki, rozłożyć na nim kawałki rabarbaru.
    Wierzch posypać kruszonką.
    Piec około 45 minut.
    Żeby grudki kruszonki były większe, zgniatam ją w garści i dopiero rozkruszam po cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować