Słodkie ciasto i kwaskowate porzeczki. Duet idealny
Składniki:
200 g czerwonych porzeczek
320 g cukru
20 g masła
300 g jogurtu naturalnego
4 jajka
450 g mąki pszennej + 4 łyżki
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g cukru wanilinowego + 4 łyżki
Ciasto jogurtowe z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzyj z cukrem i 30 g cukru wanilinowego. Następnie porcjami dodawaj jogurt oraz olej.
450 g mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia,powoli dodawaj do jajek.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż oczyszczone owoce.
2.Masło rozpuść w rondelku. W misce połącz ze sobą pozostałą mąkę i cukier wanilinowy. Dodaj masło i wyrób kruszonkę.
Kruszonkę wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 55-60 minut.
Komentarze