Ciasto jogurtowe z jabłkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne i kruche. W sam raz dla miłośników jabłek i cynamonu, mała odmiana od klasycznych szarlotek.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blachę o wymiarach ok. 32x20cm
    Ciasto:
    -1/2 kg mąki
    -150 ml jogurtu naturalnego
    -25 dag masła
    -torebka cukru wanilinowego
    -2 dag wiórków kokosowych
    -sól
    -jajko
    Nadzienie:
    -6 jabłek
    -2 torebki cukru cynamonowego
    -po 5 dag rodzynek i orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto jogurtowe z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka pokroić na cienkie plasterki. wymieszać z cukrem cynamonowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami.
    Mąkę zagnieść z jogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie. Rozwałkować drugie ciastko, przykryć placek. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 40 minut w temp. 180st. (w razie potrzeby można trochę dłużej).

Porady

Ciasto samo w sobie jest bardzo mało słodkie, więc polecam dosłodzić jabłka według własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować