Ciasto jogurtowe z gruszkami

4.48 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybkie i smaczne ciasto, na każdą okazję.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    100 g masła
    250 g jogurtu greckiego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
    3 gruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne. Dwie gruszki pokroić w kostkę, jedną w pół plastry.

    Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • 2. Jajka wymieszać z cukrem, zmiksować, ale nie ubijać. Dodać cukier lub ekstrakt waniliowy i jogurt - zmiksować. Na koniec wlać ostygnięte masło - raz jeszcze wymieszać składniki.

    Do mąki z proszkiem do pieczenia i solą, wlać płynne składniki, całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Keksówkę o wymiarach około 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać nieco ponad połowę ciasta. Na cieście ułożyć gruszki pokrojone w kostkę. Wylać pozostałą część ciasta.
    Na wierzchu ułożyć gruszki pokrojone w półplasterki, wciskając je lekko w ciasto.

    Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować