Ciasto jogurtowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne. Dwie gruszki pokroić w kostkę, jedną w pół plastry.
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
2.Jajka wymieszać z cukrem, zmiksować, ale nie ubijać. Dodać cukier lub ekstrakt waniliowy i jogurt - zmiksować. Na koniec wlać ostygnięte masło - raz jeszcze wymieszać składniki.
Do mąki z proszkiem do pieczenia i solą, wlać płynne składniki, całość dokładnie wymieszać.
3.Keksówkę o wymiarach około 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać nieco ponad połowę ciasta. Na cieście ułożyć gruszki pokrojone w kostkę. Wylać pozostałą część ciasta.
Na wierzchu ułożyć gruszki pokrojone w półplasterki, wciskając je lekko w ciasto.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.
Komentarze