Beza kokosowa:
6 białek
18 dag cukru
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki krupczatki
szczypta proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
1/2 L śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 serki waniliowe homogenizowane po 150 g
1 szklanka jagód ze słoika lub rozmrożonych
6 łyżeczek żelatyny
Poncz:
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru wanilinowego
Ciasto jagodowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z odrobiną soli, cukrem i żółtkami. Dodać sypkie składniki, delikatnie wymieszać, dodać olej, wymieszać i wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wym 22x34 cm i piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
2.Białka na bezę ubić z odrobiną soli i cukrem, dodać sypkie składniki, wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, Piec w temp. 150 stopni ok. 30 minut.
3.Biszkopt nasączyć ponczem.
4.Śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z serkami oraz jagodami. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać powoli do masy śmietankowej. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt i przykryć bezą Ciasto chwilę schłodzić.
Komentarze