Ciasto jagodowo-kokosowe

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt z masą śmietankowo-jagodową i bezą kokosową

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 dużych jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Beza kokosowa:
    6 białek
    18 dag cukru
    20 dag wiórków kokosowych
    1 łyżka mąki krupczatki
    szczypta proszku do pieczenia

    Masa jagodowa:
    1/2 L śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 serki waniliowe homogenizowane po 150 g
    1 szklanka jagód ze słoika lub rozmrożonych
    6 łyżeczek żelatyny

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kokosowe Biszkopty Beza

Ciasto jagodowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z odrobiną soli, cukrem i żółtkami. Dodać sypkie składniki, delikatnie wymieszać, dodać olej, wymieszać i wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wym 22x34 cm i piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
  • 2. Białka na bezę ubić z odrobiną soli i cukrem, dodać sypkie składniki, wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, Piec w temp. 150 stopni ok. 30 minut.
  • 3. Biszkopt nasączyć ponczem.
  • 4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z serkami oraz jagodami. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać powoli do masy śmietankowej. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt i przykryć bezą Ciasto chwilę schłodzić.

Porady

Ciasto można udekorować roztopioną czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa śmietanowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować