Ciasto jagodowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ucierane: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Masę podzielić na dwie części. Obie porcje ciasta wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu jednej z nich rozsmarować bezę i posypać płatkami migdałowymi. Drugie ciasto zostaje bez dodatków. Oba ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20-30 minut. Ostudzić.
2.Beza białkowa: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować do całkowitego jego rozpuszczenia.
3.Masa śmietanowa :Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę.
4.Warstwa jagodowa: Obie galaretki rozpuścić w 500ml wrzącej wody, wsypać zamrożone jagody, wymieszać.
5.Przełożenie:
Ciasto bez dodatków delikatnie nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą. Wylać na nie połowę masy śmietanowo - serowej. Na nią delikatnie wyłożyć tężejącą galaretkę jagodową, wstawić na chwilę do lodówki aby całkiem zastygła. Ponownie masa śmietanowo – serowa, a na wierzch ciasto z bezą. Wstawić na noc do lodówki.
Porady
gdyby masa śmietanowo – serowa zastygła przed jej całkowitym wyłożeniem wystarczy ją zamieszać łyżką lub krótko zmiksować.
Komentarze