Ciasto Jagodowa chmurka

4.98 (157 ocen)

  • 30 min

Bardzo delikatne, a zarazem orzeźwiające ciasto dzięki borówkom ukrytym w galaretce:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Ciasto ucierane:
    8 żółtek
    13 dag margaryny
    20 dag cukru pudru
    25 dag mąki
    5 łyżek śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza białkowa:
    4 białka
    ½ szklanki cukru
    100g płatków migdałowych

    Masa śmietanowa :
    330 ml śmietany 30%
    300g białego zmielonego sera – może być z wiaderka
    7 łyżek cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    Warstwa jagodowa:
    2 galaretki owoce leśne
    300g jagód mrożonych (świeże nie)
Wystaw ocenę:

4.98 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jagodowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ucierane: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Masę podzielić na dwie części. Obie porcje ciasta wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu jednej z nich rozsmarować bezę i posypać płatkami migdałowymi. Drugie ciasto zostaje bez dodatków. Oba ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20-30 minut. Ostudzić.
  • 2. Beza białkowa: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować do całkowitego jego rozpuszczenia.
  • 3. Masa śmietanowa :Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę.
  • 4. Warstwa jagodowa: Obie galaretki rozpuścić w 500ml wrzącej wody, wsypać zamrożone jagody, wymieszać.
  • 5. Przełożenie:
    Ciasto bez dodatków delikatnie nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą. Wylać na nie połowę masy śmietanowo - serowej. Na nią delikatnie wyłożyć tężejącą galaretkę jagodową, wstawić na chwilę do lodówki aby całkiem zastygła. Ponownie masa śmietanowo – serowa, a na wierzch ciasto z bezą. Wstawić na noc do lodówki.

Porady

gdyby masa śmietanowo – serowa zastygła przed jej całkowitym wyłożeniem wystarczy ją zamieszać łyżką lub krótko zmiksować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować