Ciasto Harataniec

4.38 (188 ocen)

Lekkie serowe niepozornie wyglądające ciasto zachwyci swoim smakiem każdego.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki kakao

    1/2 kg sera
    1/2 kostki margaryny
    4 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    budyń waniliowy

    6 białek
    5 łyżek cukru
    1 kisiel cytrynowy

    słoiczek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.38 (188 ocen)

Ciasto harataniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać cukier, proszek, żółtka i zarobić ciasto, podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao, dwie pozostawić białą.
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, ciągle ucierając. Dodać resztę składników i zmiksować całość. Ubić pianę z białek, dodać cukier i kisiel.
  • 3. Spód formy (24x36) wyłożyć jasnym ciastem, rozsmarować powidła
  • 4. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto ciemne
  • 5. Nałożyć masę serową, a na nią pianę. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta białego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez ok godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować