Smaczne i szybkie ciasto do kawy. Smak przemijającego lata.
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 gruszek (ja wykorzystałam gruszki w słodkiej zalewie z tamtego roku)
100 g masła
80 g cukru
100 g śmietany 30 %
100 g miodu
3 jajka
100 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
Polewa:
50 g śmietany 30 %
75 g czekolady gorzkiej
Ciasto gruszkowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać, wyjąć nasiona i pokroić na kawałki. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia a na ten papier wyłożyć pokrojone gruszki. Do garnka włożyć masło, cukier, miód i śmietanę. Podgrzewać aż do rozpuszczenia masła i cukru. Odstawić z palnika i wystudzić. Do wystudzonej mieszanki wybić jajka i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników. Do garnka przesiać mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Ciasto przelać na gruszki i piec w tem. 170 stopni Celsjusza przez około 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ciasto przełożyć na paterę dnem do góry, zdjąć papier i polać polewą. Polewa.
Śmietanę wlać do garnka i poczekać do wrzenia. Odstawić z palnika i wrzucić pokruszoną czekoladę i wymieszać.
Porady
Ciasto super smakuje z lodami bakaliowymi i kruszonką i sosem z czerwonej porzeczki.Można też podać z bezą i sosem porzeczkowym.
Komentarze