Ciasto gruszkowe z polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i szybkie ciasto do kawy. Smak przemijającego lata.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 gruszek (ja wykorzystałam gruszki w słodkiej zalewie z tamtego roku)
    100 g masła
    80 g cukru
    100 g śmietany 30 %
    100 g miodu
    3 jajka
    100 g mąki pszennej
    100 g mąki orkiszowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka zmielonego imbiru
    1 łyżeczka cynamonu

    Polewa:
    50 g śmietany 30 %
    75 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto gruszkowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać, wyjąć nasiona i pokroić na kawałki. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia a na ten papier wyłożyć pokrojone gruszki. Do garnka włożyć masło, cukier, miód i śmietanę. Podgrzewać aż do rozpuszczenia masła i cukru. Odstawić z palnika i wystudzić. Do wystudzonej mieszanki wybić jajka i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników. Do garnka przesiać mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Ciasto przelać na gruszki i piec w tem. 170 stopni Celsjusza przez około 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ciasto przełożyć na paterę dnem do góry, zdjąć papier i polać polewą. Polewa.
    Śmietanę wlać do garnka i poczekać do wrzenia. Odstawić z palnika i wrzucić pokruszoną czekoladę i wymieszać.

Porady

Ciasto super smakuje z lodami bakaliowymi i kruszonką i sosem z czerwonej porzeczki.Można też podać z bezą i sosem porzeczkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować