Polewa z mleka w proszku:
2 szklanki mleka w proszku pełnotłustego + 2 łyżki
2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki cukru lub trochę mniej
3/4 szklanki wody
200 g masła
ok. 150 g okrągłych biszkoptów
Ciasto góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30 minut w temperaturze 175*C. Gotowy biszkopt zostawiamy do wystudzenia, przekrawamy na dwie części.
Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, pozostałe pół szklanki mleka, żółtka, budynie i mąkę, dokładnie mieszamy ( robię to mikserem ). Wlewamy masę na gotujące się mleko, energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło miksujemy na puch,
dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując aż do wykończenia.
Połową szklani kawy nasączamy 1 część biszkoptu, nakładamy połowę masy maślanej, wyrównujemy. Kładziemy na to drugi biszkopt, nasączamy drugą połową kawy i rozsmarowujemy drugą cześć masy maślanej.
Biszkopty kroimy na połówki, ustawiamy na sztorc na cieście, przekrojem do dołu.
Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i dodajemy masło, podgrzewamy aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i do ciepłej masy dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. Mieszamy i odlewamy połowę masy, do jednej części dodajemy kakao i miksujemy a do drugiej dodatkowe 2 łyżki mleka i miksujemy,
Polewamy łyżką biszkopty obiema polewami na zmianę. Masy szybko tężeją, więc przygotowujemy je na samym końcu i szybko polewamy nimi wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy w lodowce. Najlepsze na drugi dzień.
Komentarze