Ciasto góra lodowa

4.99 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Efektowne i przepyszne, rozpływa się w ustach - polecam bardzo!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt ( blacha o wymiarach 36 x 21 cm )
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej ( do nasączenia biszkoptu )

    Krem maślany:
    3 szklanki mleka
    2 żółtka
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    250 g miękkiego masła

    Polewa z mleka w proszku:
    2 szklanki mleka w proszku pełnotłustego + 2 łyżki
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1/2 szklanki cukru lub trochę mniej
    3/4 szklanki wody
    200 g masła
    ok. 150 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30 minut w temperaturze 175*C. Gotowy biszkopt zostawiamy do wystudzenia, przekrawamy na dwie części.

    Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, pozostałe pół szklanki mleka, żółtka, budynie i mąkę, dokładnie mieszamy ( robię to mikserem ). Wlewamy masę na gotujące się mleko, energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, przykrywając folią spożywczą.
    Miękkie masło miksujemy na puch,
    dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując aż do wykończenia.
    Połową szklani kawy nasączamy 1 część biszkoptu, nakładamy połowę masy maślanej, wyrównujemy. Kładziemy na to drugi biszkopt, nasączamy drugą połową kawy i rozsmarowujemy drugą cześć masy maślanej.

    Biszkopty kroimy na połówki, ustawiamy na sztorc na cieście, przekrojem do dołu.
    Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i dodajemy masło, podgrzewamy aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i do ciepłej masy dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. Mieszamy i odlewamy połowę masy, do jednej części dodajemy kakao i miksujemy a do drugiej dodatkowe 2 łyżki mleka i miksujemy,
    Polewamy łyżką biszkopty obiema polewami na zmianę. Masy szybko tężeją, więc przygotowujemy je na samym końcu i szybko polewamy nimi wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy w lodowce. Najlepsze na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować