Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą

5 (179 ocen)

  • 20 min

Pyszna, szybka i chrupiąca przekąska, która zaspokoi wymagania największych smakoszy.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 arkusz ciasta francuskiego
    - 2 średnie pomidory
    - 2 kule sera mozzarella
    - szklanka startego żółtego sera
    - 2 ząbki czosnku
    - świeża bazylia
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na lekko oprószonym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy. Ciasto tniemy na około 12 kawałków.
  • 2. Każdy z kwadratów posypujemy startym, żółtym serem. Następie układamy kolejno pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidor.
  • 3. Pomidor posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną bazylią. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut, aż ciasto się zarumieni.

Porady

Ciasto francuskie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby zbytnio nie urosło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować