jest DEALNE, lekkie, wilgotne, aromatyczne i rozpływa się w ustach
1 godz. 20 min
Składniki:
składniki do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy 21cm:
250 g pure z dyni
200 ml oleju rzepakowego
150 g mąki pszennej
30 g mąki migdałowej
3 całe jajka
100 g brązowego cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
8 śliwek
Ciasto dyniowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 °C funkcja góra/dół + termoobieg. Pure z dyni wkładamy do miski, dodajemy olej i ekstrakt waniliowy – dokładnie miksujemy. Gdy masa będzie gładka, wbijamy kolejno jajka i przy pomocy miksera łączymy na jednolitą masę. W drugiej misce przygotowujemy: mąkę pszenną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli – wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy je stopniowo do naszej masy i na najmniejszych obrotach miksera dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i wygładzamy. Śliwki myjemy, rozkrawamy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na naszym cieście. Gotowe, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 65-70 minut – do suchego patyczka. Po ostudzeniu zdejmujemy obręcz i przekładamy ciasto na paterę. Przechowujemy je w temperaturze pokojowej – najlepiej przykryte (u mnie w szklanej paterze).
Porady
Jeśli nie masz świeżej dyni, śmiało możesz wykorzystać mrożone pure ;]
Komentarze