ciasto dyniowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

jest DEALNE, lekkie, wilgotne, aromatyczne i rozpływa się w ustach

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • składniki do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy 21cm:
    250 g pure z dyni
    200 ml oleju rzepakowego
    150 g mąki pszennej
    30 g mąki migdałowej
    3 całe jajka
    100 g brązowego cukru
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
    8 śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto dyniowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 °C funkcja góra/dół + termoobieg. Pure z dyni wkładamy do miski, dodajemy olej i ekstrakt waniliowy – dokładnie miksujemy. Gdy masa będzie gładka, wbijamy kolejno jajka i przy pomocy miksera łączymy na jednolitą masę. W drugiej misce przygotowujemy: mąkę pszenną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli – wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy je stopniowo do naszej masy i na najmniejszych obrotach miksera dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i wygładzamy. Śliwki myjemy, rozkrawamy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na naszym cieście. Gotowe, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 65-70 minut – do suchego patyczka. Po ostudzeniu zdejmujemy obręcz i przekładamy ciasto na paterę. Przechowujemy je w temperaturze pokojowej – najlepiej przykryte (u mnie w szklanej paterze).

Porady

Jeśli nie masz świeżej dyni, śmiało możesz wykorzystać mrożone pure ;]

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować