Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże i łyżkę cukru, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce tak żeby drożdże ruszyły. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać do tego masło, mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta, jeszcze raz wyrobić. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz w ciepłe miejsce tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przełożyć ciasto na blaszkę o wym. 26x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na pół, ułożyć na cieście skórką do dołu.
Kruszonka:
Składniki na kruszonkę razem wymieszać do połączenia składników i posypać ciasto ze śliwkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C przez ok. 1 godz.
3.Lukier:
W szklance cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem upieczone ciasto.
Komentarze