Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem

4.5 (168 ocen)

Takie drożdżowe robiła moja babcia właśnie wg tego przepisu

Składniki:

  • 15 szt śliwek węgierek

    Ciasto:
    60-70 dkg mąki
    1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
    3 jajka
    200 g masła
    1/2 szklanki mleka
    8 dkg drożdży

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    100 g miękkiego masła

    Lukier:
    Szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże i łyżkę cukru, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce tak żeby drożdże ruszyły. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać do tego masło, mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta, jeszcze raz wyrobić. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz w ciepłe miejsce tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przełożyć ciasto na blaszkę o wym. 26x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na pół, ułożyć na cieście skórką do dołu.
    Kruszonka:
    Składniki na kruszonkę razem wymieszać do połączenia składników i posypać ciasto ze śliwkami.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C przez ok. 1 godz.
  • 3. Lukier:
    W szklance cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem upieczone ciasto.

Porady

Do ciasta można dodać jeszcze rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Posypka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować