Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

2 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie ciasto drożdżowe na oleju.
Szybkie i pyszne. Można je zrobić z różnymi owocami.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    500 g. mąki
    50 g. drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 łyżek cukru
    2 jajka
    1/3 szklanki oleju

    Kruszonka:
    50 g. masła
    4 łyżki mąki
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    truskawki, lub inne owoce
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać.
    Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
    W misce, ubić jajka z resztą cukru. Następnie wsypać mąkę i dodać zaczyn drożdżowy.
    Wymieszać i wlać olej. Wyrabiać mikserem z hakami, kilka minut.
    Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wierzch ciasta, delikatnie posypać mąką.
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 2. Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować kruszonkę.
    Do miseczki włożyć masło, dodać mąkę i cukier. Zagnieść palcami,
    tak żeby powstała kruszonka.

    Truskawki umyć i usunąć szypułki.

    Kiedy ciasto wyrośnie, ułożyć na nim truskawki.
    Następnie posypać kruszonką.
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 45 minut.

Porady

Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami, ale również bez owoców, tylko z kruszonką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować