Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać.
Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
W misce, ubić jajka z resztą cukru. Następnie wsypać mąkę i dodać zaczyn drożdżowy.
Wymieszać i wlać olej. Wyrabiać mikserem z hakami, kilka minut.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wierzch ciasta, delikatnie posypać mąką.
2.Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
Do miseczki włożyć masło, dodać mąkę i cukier. Zagnieść palcami,
tak żeby powstała kruszonka.
Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Kiedy ciasto wyrośnie, ułożyć na nim truskawki.
Następnie posypać kruszonką.
3.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 45 minut.
Porady
Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami, ale również bez owoców, tylko z kruszonką.
Komentarze