Ciasto drożdżowe z serem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić wgłębienie , wlać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka drożdże i odrobinę cukru. Zostawić na 10-15 minut , aż drożdże „ruszą”.
Następnie dodać utarte z resztą cukru jajko , pozostałe mleko i sól , wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dobrze wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne , dosypać mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinkę.
2.Nadzienie:
Z mleka i proszku budyniowego ugotować bardzo gęsty budyń.
Zdjąć z palnika , dodać masło , cukier i ser , dobrze wymieszać , wsypać rodzynki.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm. Posmarować ostudzonym budyniem , zwinąć od dłuższej strony i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 1 i 1/2 cm.
Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze , lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Piec w temp. 180 st.C przez ok. 35 minut , na złotobrązowy kolor.
Ostudzone ciasto posmarować lukrem.
Porady
Zdarzyło się że nie mialam rodzynek - równie dobrze smakowało posypane mrożonymi borówkami (przed pieczeniem)
Komentarze