Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. Zawsze są najpyszniejsze

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    20 g drożdży
    100 ml mleka
    sól
    jajko
    2 żółtka
    50 g cukru
    75 g masła
    skórka z jednej cytryny
    3 łodygi rabarbaru
    1 gruszka
    Kruszonka:
    75 g mąki
    50 g masła
    50 g cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu
    łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką 1. Drożdże mieszamy z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlewamy letnie mleko ,wsypujemy 100 g mąki ,szczyptę soli i mieszamy ,tak by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu.

    Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i łączymy ją z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiamy ręką około 15 min. Wlewamy letnie roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy na 30 min przykryte ściereczką.

    Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm, gruszkę obieramy, kroimy na ósemki. Przekładamy do miski razem z rabarbarem, oprószamy cukrem i odstawiamy na 20 min by puściły soki. Odsączamy i układamy na cieście.

    Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze waniliowym i cukrze pudrze, dodajemy cynamon, dłońmi ugniatamy kruszące się ciasto. Kruszymy je równomiernie nad ciastem.

    Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 30-35 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować