CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

4.48 (149 ocen)

Najstarszy przepis babci :)

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 4 jajka
    ● 2 łyżki oleju
    ● 4 łyżki cukru
    ● 100 g masła
    ● 100 g drożdży
    ● ok.500 ml mleka
    ● 1 op.cukru waniliowego
    ● owoce
    ● ew. aromat (migdałowy, pomarańczowy)

    KRUSZONKA:
    ● 100 g masła
    ● 10-20 płaskich łyżek mąki
    ● 8-10 łyżek cukru
    ● 2 op.cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i szczyptą soli – odstawić do wyrośnięcia (ok.10-15 minut).


  • 2. Do mąki dodać posiekane masło, wbić jajka, dodać pozostałe składniki . Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Wszystkie składniki umieścić w misce, delikatnie palcami połączyć składniki.
  • 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto drożdżowe, pokładać owoce (delikatnie wpychając do środka), na wierzch wysypać kruszonkę.
  • 5. Piec w temperaturze 160°C na początku, gdy wyrośnie zwiększyć temperaturę do 180°C. Piec na złoty kolor, do suchego patyczka.

Porady

Najlepiej smakuje ze śliwkami lub rabarbarem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować