Ciasto drożdżowe z owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto piekę dość często. Zawsze ładnie wyrasta.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki + łyżka
    ● 8 jajek
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● po 1 szkl. cukru i mleka
    ● kostka drożdży
    ● 2 cytryny
    ● rodzynki
    ● śliwki, truskawki
    Kruszonka:
    ● po 1 szkl. mąki i cukru
    ● 12,5 dag masła

Ciasto drożdżowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Dodajemy resztę składników (oprócz owoców i rodzynek) i wyrabiamy. Cytryny sparzamy, ścieramy skórkę, z jednej wyciskamy sok. Dodajemy do ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  • 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy i obtaczamy w łyżce mąki. Dodajemy do ciasta. Ciasto wykładamy na dużą blachę. Na wierzchu układamy połówki śliwek i truskawki.
  • 3. Zagniatamy kruszonkę, posypujemy ciasto. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy