Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa makowa:Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka. W razie konieczności dosłodzić.
2.Ciasto drożdżowe: Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Margarynę roztopić, schłodzić. Wszystkie składniki oprócz dżemu razem połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posmarować połową masy makowej, na nią wyłożyć dżem, przykryć pozostałym ciastem. Całość posmarować resztą masy makowej i posypać kruszonką. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu aby wyrosło. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
3.Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść palcami aż nabiorą postać kruszonki.
Porady
: Można użyć gotowej masy makowej z puszki o wadze ok. 900g
Komentarze