Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką

4.49 (189 ocen)

  • 30 min

Drożdżowa wariacja!!!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Masa makowa:
    300g maku
    0,5 szklanki cukru
    1 – 2 łyżki miodu
    Kilka kropel olejku migdałowego
    Cynamon
    1 łyżka masła
    ok. 150g ulubionych bakalii – rodzynki, orzechy, drobno pokrojone suszone owoce
    Opcjonalnie:
    Kilka łyżek likieru Amaretto lub innego migdałowego
    10 dag masy marcepanowej

    Ciasto drożdżowe:
    600g mąki
    250g margaryny
    60g drożdży
    5 łyżek mleka
    2 jajka
    7 łyżek cukru
    400g dżemu z czarnej porzeczki

    Kruszonka:
    120g mąki
    120g margaryny
    120g cukru
    Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa:Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka. W razie konieczności dosłodzić.
  • 2. Ciasto drożdżowe: Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Margarynę roztopić, schłodzić. Wszystkie składniki oprócz dżemu razem połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posmarować połową masy makowej, na nią wyłożyć dżem, przykryć pozostałym ciastem. Całość posmarować resztą masy makowej i posypać kruszonką. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu aby wyrosło. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
  • 3. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść palcami aż nabiorą postać kruszonki.

Porady

: Można użyć gotowej masy makowej z puszki o wadze ok. 900g

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować