Ciasto drożdżowe z kruszonką

4.37 (227 ocen)

Zwykłe, klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Idealne na słodkie śniadanie lub dodatek do porannej kawy. Świetnie smakuje z konfiturą i/lub szklanką mleka. Można upiec je w prostokątnej blaszce, wówczas łatwiej będzie je kroić, zwłaszcza kiedy jest bardzo świeże :)

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki pszennej – u mnie typ 650
    3 dag świeżych drożdży
    około 1 szklanki mleka
    1 jajko
    8 dag cukru
    0,5 łyżeczki soli
    8 dag masła
    16 g cukru wanilinowego
    KRUSZONKA:
    6 dag mąki pszennej
    3 dag cukru
    3 dag masła
    DODATKOWO:
    1 małe jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.37 (227 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać.
    Drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, jajko, stopione masło i wyrośnięty zaczyn.
    Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.
    Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto (około 10 minut).
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
    Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.
    Foremkę na keks o wymiarach 27x8 cm (proponuję jednak większą) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
    Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przegnieść, przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu wierzch delikatnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować