CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM JABŁKOWYM I KRUSZONKĄ

4.5 (165 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

z tego przepisu zawsze wychodzi super ciasto drożdżowe.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • składniki:0,5 kilograma mąki,
    niepełna szklanka cukru,
    5 dag drożdży,
    0,5 szklanki mleka,
    3 jajka,
    pół kostki margaryny.
    KRUSZONKA
    składniki:50 g margaryny,
    10 łyżek mąki,
    4 łyżki cukru.
    Wszystkie składniki wyrobić ręką,jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki,jeśli za sucha margaryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z dżemem jabłkowym i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonanie:Z drożdży,letniego mleka,łyżeczki mąki i cukru,rozrobić rozczyn,odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięty rozczyn wlać do miski z mąką.Następnie dodać cukier.Wszystko dokładnie wyrobić na koniec dodać rozpuszczoną margarynę.Ciasto rozłożyć na stole rozwałkować,posmarować dżemem(ja dałam dwa swojskie 250 g),zawinąć ciasto jak roladę,włożyć do formy z papierem do pieczenia,odstawić do wyrośnięcia.Gdy już wyrośnie posypać kruszonką,wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w 170 stopniach około godziny.

Porady

Jeśli kruszonki wyjdzie za dużo nie ma problemu,można zamrozić i wykorzystać na inne ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować