z tego przepisu zawsze wychodzi super ciasto drożdżowe.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
składniki:0,5 kilograma mąki,
niepełna szklanka cukru,
5 dag drożdży,
0,5 szklanki mleka,
3 jajka,
pół kostki margaryny.
KRUSZONKA
składniki:50 g margaryny,
10 łyżek mąki,
4 łyżki cukru.
Wszystkie składniki wyrobić ręką,jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki,jeśli za sucha margaryny.
Ciasto drożdżowe z dżemem jabłkowym i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie:Z drożdży,letniego mleka,łyżeczki mąki i cukru,rozrobić rozczyn,odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięty rozczyn wlać do miski z mąką.Następnie dodać cukier.Wszystko dokładnie wyrobić na koniec dodać rozpuszczoną margarynę.Ciasto rozłożyć na stole rozwałkować,posmarować dżemem(ja dałam dwa swojskie 250 g),zawinąć ciasto jak roladę,włożyć do formy z papierem do pieczenia,odstawić do wyrośnięcia.Gdy już wyrośnie posypać kruszonką,wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w 170 stopniach około godziny.
Porady
Jeśli kruszonki wyjdzie za dużo nie ma problemu,można zamrozić i wykorzystać na inne ciasto.
Komentarze