Zapraszam na puszystą drożdżówkę bez wyrabiania. Ciasto praktycznie robi się samo. Wystarczy odstawić je w spokojne miejsce a ciepło i czas zrobią swoje. Wyśmienicie smakuje z kubkiem mleka. Polecam
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto: 1 op. suchych drożdży (7 g)
1/2 szkl cukru pudru
1/2 szkl mleka
1/2 szkl oleju rzepakowego
2 jajka
1/2 szkl puree z dyni
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
3 szkl mąki pszennej
kruszonka: 100 g masła
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
tortownica o średnicy 26 cm
Ciasto drożdżowe (najprostsze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wkładamy składniki wg kolejności podanej w składnikach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ze składników na kruszonkę zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do blaszki.Posypujemy przygotowana kruszonką, przykrywamy ścieraczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy ciasto drożdżowe do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego
Komentarze