Ciasto drożdżowe (najprostsze)

4.5 (171 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na puszystą drożdżówkę bez wyrabiania. Ciasto praktycznie robi się samo. Wystarczy odstawić je w spokojne miejsce a ciepło i czas zrobią swoje. Wyśmienicie smakuje z kubkiem mleka. Polecam

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1 op. suchych drożdży (7 g)
    1/2 szkl cukru pudru
    1/2 szkl mleka
    1/2 szkl oleju rzepakowego
    2 jajka
    1/2 szkl puree z dyni
    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
    3 szkl mąki pszennej
    kruszonka: 100 g masła
    1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru pudru
    tortownica o średnicy 26 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Jajko

Ciasto drożdżowe (najprostsze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wkładamy składniki wg kolejności podanej w składnikach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ze składników na kruszonkę zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do blaszki.Posypujemy przygotowana kruszonką, przykrywamy ścieraczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy ciasto drożdżowe do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Jajka Masło Mleko Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować