Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, pachnące jesienne ciasto

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 40 g drożdży
    100 g masła
    1 1/3 szklanki ciepłego mleka
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    5 żółtek
    szczypta soli
    2 białka
    200 g cukru pudru
    200 g zmielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj mleko,cukier,drożdże i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 2 szklanki mąki,sól i ubijaj mikserem przez ok. 2 do 5 minut. Następnie dodaj pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na 2 lub 3 części. Zależy jakiej blaszki użyjecie, u mnie 24x24.
    Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Gdy piana będzie już sztywna dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.
    Keksówkę posmaruj olejem i posyp bułką tartą.
    Połowę ciasta wyłóż do blaszki. Wyłóż pianę z białek i przykryj ciastem. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika. Piekarnik nastaw na 50 C. Drzwiczki powinny być lekko uchylone.
    Gdy ciasto wyrośnie zmień temp. na 180 C. i piecz przez ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować