Ciasto Delicja

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię to ciasto, ładnie wygląda i dobrze smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • I Ciasto:
    - 7 jajek
    - szklanka mąki pszennej
    - szklanka cukru
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    II Ciasto:
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - łyżka kakao
    Masa:
    - 1/2 litra mleka
    - 2 budynie waniliowe
    - 1/2 kostki margaryny
    - 1/2 szklanki cukru
    - galaretka
    - polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia cały czas ubijając. Piec 25 minut w temperaturze 175`. Tortownica 29. Upieczone ciasto przekroić na pół. Rozpuścić galaretkę i pozostawić aby trochę się zsiadła.
  • 2. Robimy drugie ciasto tak jak pierwsze. Dodajemy kakao i mieszamy. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160`. W upieczonym cieście wycinamy szklanką dziurki. W pół szklance mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Wlewamy do reszty gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z margaryną. Szykujemy polewę według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Na ciasto jasne wykładamy połowę masy, przykrywamy ciastem z dziurkami. Dziurki zalewamy galaretką. Kładziemy drugą połowę masy i przykrywamy jasnym plackiem. Polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować