Ciasto daktylowe z kremem

4.47 (189 ocen)

Ciasto pełne daktyli z polewą z mlecznej czekolady

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dag daktyli suszonych bez pestek
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    20 dag masła lub margaryny
    4 jajka
    kilkanaście kropli olejku migdałowego
    1 szklanka drobnego cukru
    50 dag mąki
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM:
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    4 łyżki cukru
    1/2 litra mleka
    20 dag masła
    DO POLANIA:
    10 dag czekolady mlecznej lub deserowej bądź gotowa polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto daktylowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalać wrzątkiem tak, aby były przykryte, dodać do nich sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie osączyć na sicie.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  • 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i olejkiem migdałowym na gładką masę. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku (jajka powinny mieć temperaturę pokojową ) pilnując, aby poprzednie zostało dokładnie wtarte w masę (jajka najlepiej wybijać pojedynczo do oddzielnej miseczki, żeby niechcący nie dodać do ciasta zepsutego). Do puszystej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i osączone daktyle. Wszystko razem zmiksować dokładnie, aby daktyle zostały rozbite na jak najmniejsze kawałeczki. Zmiksowane ciasto przełożyć do przygotowanej formy i dokładnie wyrównać powierzchnię. Masa jest dość gęsta i sama nie rozpłynie po blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest upieczone.
  • 3. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń kierując się wskazówkami na opakowaniu. Całkowicie go ostudzić. Miękkie masło spienić mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując, aż powstanie puszysty krem.
  • 4. Przestudzone ciasto przekroić poziomo na dwa placki. Na dolnym rozsmarować równą warstwą przygotowany krem, przykryć wierzchnim plackiem i lekko docisnąć.
  • 5. Czekoladę połamać na małe kawałki i stopić w kąpieli wodnej (gotową polewę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu). Polać nią ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy i stężenia kremu.

Porady

Swoje ciasto przygotowałam z połowy składników w blaszce o wymiarach 20x24 cm. Wyszło dość niewysokie, ale za to miało podwójną warstwę polewy czekoladowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Daktyle Czekolada mleczna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować