Ciasto czterowarstwowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Upiekłam na niedzielę,jest pyszny i tak mięciutki,że rozpływa się w ustach

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto orzechowe
    3 jajka
    1/2szklanki cukru
    3/4Szklanki maki
    10 dkg masła
    10 dkg mielonych orzechów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto kisielowe
    3 jajka
    1/2szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki maki
    1 łyżeczka proszku do pieczeni10 dkg masła
    1 kisiel truskawkowy
    Ciasto kakaowe
    3 jajka
    1/2szklanki cukru pudru
    3/4szklanki maki
    10 dkg masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dkg kakao
    Ciasto makowe
    3 jajka
    1/2cukru pudru
    3/4szklanki maki
    10 dkg masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dkg suchego maku
    Masa jabłkowa
    2 kg jabłek
    1 1/2galaretki cytrynowej
    Pół szklanki cukru
    Ponadto
    1 mały słoik powidła ze śliwek
    Cukier puder
    Tłuszcz do smarowania formy
    Pergamin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto czterowarstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xfwcke 1. Ciasto orzechowe
    Masło utrzeć z cukrem,dodać jajka całe,makę razem z proszkiem oraz orzechy,wymieszać,ciasto wylać na blachę piec w temp.180 stopni ok.20 minut.
    Ciasto kisielowe,przyrzadzamy tak samo jak orzechowe,dodajac do maki kisiel zamiast orzechów.
    Ciasto kakaowe,przyrzadzamy jak kisielowe,dodajac do maki kakao.Ciasto makowe,przyrzadzamy jak orzechowe,dodajac do maki mak.
    Masa jabłkowa,jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych,drobno kroimy,smażymy z cukrem,wsypujemy galaretkę,chwilkę mieszamy i odstawiamy,by troszkę zgęstniało.Ciasto czterowarstwowe
    Ciasto makowe,smarujemy powidłem,na powidła wykładamy ciasto z kakao,na ciasto połowę masy jabłkowej,na masę wykładamy ciasto kisielowe,druga połowę masy jabłkowej i ciasto orzechowe,posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (607 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować