Ciasto czeskie

5 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepis na ciasto czeskie moja mama dostała od swojej koleżanki . Od tego momentu jest to ciasto, które często gości u mnie na stole. Przygotowuje je na różne ważne uroczystości lub przyjęcia. Ciasto czeskie często mylone jest z miodownikiem. Jednak w tym wypieku bazę stanowi masa budyniowa , a nie krem na bazie kaszy manny. Co by nie mówić obydwa ciasta są przepyszne. Jednak moim faworytem jest ciasto czeskie. Pyszne miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym. Wypiek dodatkowo zbogaciłam powidłami, które w naturalny sposób przełamują słodkość ciasta. Polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    400 g mąki pszennej(3 szklanki)
    250 g margaryny
    100 g cukru(1/2 szklanki)
    50 ml mleka(5 łyżek)
    20 g miodu (2 łyżki)
    4 g sody(1 łyżeczka)
    1 jajko
    1 żółtko
    krem budyniowy
    650 ml mleka
    200 g masła
    200 g powideł
    180 g cukru(1 szklanka)
    60 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
    20 g cukru waniliowego
    20 g mąki(2 łyżki)
    20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery Ciasto

Ciasto czeskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, sodę przesiać. Dodać miód, mleko, jajko, żółtko i margarynę. Zagnieść ciasto. Chłodzić minimum 3 godziny. Ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować na wielkość formy do pieczeń. Każdy blat ciasta upiecz oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Wystudź.
    Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka wlej mieszankę. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu. Wystudź.
    Zimne blaty przełóż najpierw powidłami, a następnie zimnym kremem. Dowolnie ozdobić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować