Ciasto czekoladowo-kokosowe

0 (0 ocen)

Jakiś czas temu piekłam ciasto czekoladowe z cukinią, które zdecydowanie skradło moje serce. Do dnia dzisiejszego nie sądziłam, że inne ciasto będzie mogło mu dorównać. A jednak... ciasto czekoladowo - kokosowe jest również genialne. Puszyste, delikatne i wilgotne z cudownym zapachem kokosowym.

Składniki:

  • Ciasto:
    225 g mąki tortowej
    250 ml mleka
    120 g masła solonego
    180 g cukru pudru
    30 g ciemnego kakao
    75 g wiórków kokosowych
    2 duże jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki esencji kokosowej
    Polewa:
    200 g gorzkiej czekolady
    180 g masła solonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce mieszamy mąkę, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło, dodajemy cukier puder i esencję kokosową.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian z mlekiem mieszankę mączną. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180'C lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Następnie studzimy na kratce.
  • 2. Polewa:
    Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem na dwa blaty. Dolny blat smarujemy 1/3 polewy, układamy górną warstwę ciasta na wierzchu i smarujemy pozostałą polewą. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować