Ciasto czekoladowo-kokosowe

3 (2 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybkie, proste, bardzo czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi.Idealne na jesienne popołudnia z książką i filiżanką kawy. Świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnych owoców sezonowych, które przełamują jego słodycz (np. ze śliwkami). Polecam

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka w temp.pokojowej
    pół kostki masła (100 gram)
    pół szklanki mleka
    pół szklanki cukru
    1 czekolada 100 gram ( u mnie mleczna)
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    wiórki kokosowe - 2 łyżki
    polewa: pół czekolady deserowej
    wiórki do posypania
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w rondelku.
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao.
    Dodać masę jajeczną, następnie masę czekoladową, mleko i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie połączyć (można łyżką, nie trzeba mikserem).
  • ciasto 2. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 45 minut (sprawdzam patyczkiem, czy nie jest surowe)
    Wyjąć, ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą deserową, udekorować wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować