Pyszne ciasto czekoladowo-żurawinowe. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x30.
2 godz.
Składniki:
1/2 kg masła
350 g cukru
350 g mąki
6 jajek
15 g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 l mleka 3,2%
300 g suszonej żurawiny
budyń waniliowy
200 g gorzkiej czekolady
Ciasto czekoladowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżkę mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy najpierw jasne ciasto ,później ciemne. Na wierzch sypiemy 250 g żurawin ,ciasto przykrywamy pergaminem i pieczemy 45 min w temperaturze 175°C.
Budyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy ze 100 g cukru ,łączymy z budyniem ,zagotowujemy i studzimy. Resztę masła ucieramy budyniem. Tak przygotowany krem układamy na ostudzonym cieście. Wierzch posypujemy startą czekoladą i pozostałą żurawiną. Ciasto wstawiamy na min 2 godziny do lodówki.
Komentarze