Ciasto czekoladowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto czekoladowo-żurawinowe. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x30.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1/2 kg masła
    350 g cukru
    350 g mąki
    6 jajek
    15 g proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/2 l mleka 3,2%
    300 g suszonej żurawiny
    budyń waniliowy
    200 g gorzkiej czekolady

Ciasto czekoladowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżkę mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy najpierw jasne ciasto ,później ciemne. Na wierzch sypiemy 250 g żurawin ,ciasto przykrywamy pergaminem i pieczemy 45 min w temperaturze 175°C.
    Budyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy ze 100 g cukru ,łączymy z budyniem ,zagotowujemy i studzimy. Resztę masła ucieramy budyniem. Tak przygotowany krem układamy na ostudzonym cieście. Wierzch posypujemy startą czekoladą i pozostałą żurawiną. Ciasto wstawiamy na min 2 godziny do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy