Ciasto czekoladowe z wiśniami

4.5 (186 ocen)

Ciasto to powstało od zdjęcia w gazecie. Zobaczyłam i wpadłam na pomysł na ciasto. Wyszło świetne ciacho, które smakuje każdemu.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    • 6 jaj
    • 6 łyżek cukru
    • 6 łyżek oleju
    • 2 łyżki kakao
    • 3 łyżki mąki

    Krem budyniowy:
    • ½ l mleka (2 szklanki)
    • Duży budyń śmietankowy lub waniliowy
    • 1-2 łyżki cukru pudru
    • Cukier waniliowy
    • 2 żółtka
    • Kostka margaryny (palmy) lub masła

    Galaretka wiśniowa:
    • Słoik wiśni
    • 2 galaretki wiśniowe

    Dodatkowo:
    • Słodkie kakao do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, olej i dokładnie zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąki, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki
  • 2. Krem budyniowy: Mleko rozlewamy do dwóch garnków (po szklance). Do jednego dodajemy oba cukry i gotujemy. Do drugiego dodajemy żółtka, budyń i dokładnie miksujemy. Kiedy mleko z cukrem zagotuje się, dolewamy mleko z budyniem i gotujemy do zgęstnienia, cały czas energicznie mieszając (by nie powstały grudki). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jednocześnie wyciągamy z lodówki margarynę (masło), by się ogrzało do temperatury pokojowej. Gdy margaryna zmięknie i budyń wystygnie kręcimy krem. Najpierw miksujemy margarynę i dodajemy stopniowo budyń.
  • 3. Galaretka wiśniowa: Wiśnie odsączamy na sitku. Do soku dolewamy tyle wody,by powstało ½ l soku i zagotowujemy go. Do gorącego soku wsypujemy galaretki i dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do stężenia.
  • 4. Formę, w której piekliśmy ciasto czekoladowe, wykładamy folią spożywczą (by ciasto nie przejęło zapachów formy) i wkładamy jedem blat ciasta. Na ciasto wykładamy wiśnie i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Potem wykładamy połowę kremu i przykładamy drugim blatem ciasta czekoladowego. Na wierzch wykładamy resztę kremu i całość posypujemy słodkim kakao. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Porady

blaszka 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować