Ciasto czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, olej i dokładnie zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąki, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki
2.Krem budyniowy: Mleko rozlewamy do dwóch garnków (po szklance). Do jednego dodajemy oba cukry i gotujemy. Do drugiego dodajemy żółtka, budyń i dokładnie miksujemy. Kiedy mleko z cukrem zagotuje się, dolewamy mleko z budyniem i gotujemy do zgęstnienia, cały czas energicznie mieszając (by nie powstały grudki). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jednocześnie wyciągamy z lodówki margarynę (masło), by się ogrzało do temperatury pokojowej. Gdy margaryna zmięknie i budyń wystygnie kręcimy krem. Najpierw miksujemy margarynę i dodajemy stopniowo budyń.
3.Galaretka wiśniowa: Wiśnie odsączamy na sitku. Do soku dolewamy tyle wody,by powstało ½ l soku i zagotowujemy go. Do gorącego soku wsypujemy galaretki i dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do stężenia.
4.Formę, w której piekliśmy ciasto czekoladowe, wykładamy folią spożywczą (by ciasto nie przejęło zapachów formy) i wkładamy jedem blat ciasta. Na ciasto wykładamy wiśnie i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Potem wykładamy połowę kremu i przykładamy drugim blatem ciasta czekoladowego. Na wierzch wykładamy resztę kremu i całość posypujemy słodkim kakao. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Komentarze