Ciasto czekoladowe z ricottą

0 (0 ocen)

Ricotty w cieście ani nie widać, ani nie czuć, ale dzięki niej ciasto jest puszyste i wilgotne :) Cudownie smakuje posmarowane powidłami lub tak zwaną ‚czeko- śliwką’.

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
    3 jajka
    300 sera ricotta
    150 g cukru
    200 g mąki
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    +
    opcjonalnie powidła śliwkowe lub powidła śliwkowe z czekoladą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej.
  • 2. Jajka ubijamy z serem ricotta i z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i ostudzoną czekoladę. Miksujemy i przekładamy do okrągłej foremki.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI

viki2903 Bardzo kremowe i delikatne 2 godz.

To może cię zainteresować