Ciasto czekoladowe z powidłami śłiwkowymi

4.5 (163 ocen)

Powidła świetnie przełamują słodycz czekolady ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1,5 tabliczki czekolady (cała mleczna, pół gorzkiej – wedla)
    - pół kostki masła,
    - 3 jajka,
    - ¾ szklanki cukru,
    - 50 g mąki,
    - szczypta soli,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego,
    - powidła śliwkowe do przełożenia

    Polewa:
    - tabliczka gorzkiej czekolady,
    - 3 łyżki mleka,
    - 3 łyżki adwokatu, lub innego alkoholu
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z powidłami śłiwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić czekoladę z masłem (w kąpieli wodnej). Pozostawić do przestygnięcia.
  • 2. Zmiksować jajka z cukrami (cukier i cukier waniliowy). Przestygniętą czekoladę dodawać do zmiksowanych jajek z cukrem, ciągle mieszając . Na końcu dodać mąkę i całość chwilę miksować. Gotową masę przelać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortowniczki. Piec 30 – 35 minut w temp. 180 stopni (dolna grzałka).
  • 3. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i przygotować polewę:
    Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z alkoholem, dodać mleka dla nadania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Gdy ciasto przestygnie, przekroić na dwie części i solidnie posmarować jedną część powidłami śliwkowymi (najlepiej domowymi, ale można też kupić). Złożyć i polać polewą. Po wierzchu można posypać pokruszonymi orzechami włoskimi .
    Smacznego :)

Porady

Ciasto jest pyszne ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować