Jest mocno czekoladowe, a jego spód w połączeniu z orzechowo-miodową warstwą bezową smakuje niesamowicie. Kwaśne powidła śliwkowe idealnie współgrają ze słodkimi warstwami ciasta.Polecamy!!!
Ciasto czekoladowe z powidłami i bezą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania ciasta:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40 minut. Następnie wyłożyć ciasto i posmarować je powidłami. Na to nałożyć bezę orzechową i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 minut.
2.Sposób przygotowania bezy:
Białka ubić na sztywną pianę. Po koniec dodać cukier i miód - zmiksować. Następnie wsypać wymieszane wcześniej mąki, pokrojone orzechy i proszek do pieczenia. Smacznego!
Komentarze