Ciasto idealne na niezapowiedzianą wizytę gości, ponieważ robi się je błyskawicznie. Do tego jego intensywnie czekoladowy smak sprawia, że znika z talerza w ciągu kilku godzin.
60 min
Składniki:
300 g mąki pszennej
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
75 g kakao
300 g cukru
250 g masła o temp. pokojowej
3 jajka
120 ml kwaśnej śmietany
łyżka olejku waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
200 ml wrzącej wody
250 g czekolady gorzkiej
Polewa:
100 g masła
2 łyżki cukru
3 łyżki śmietany 30 %
3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych lub włoskich
Ciasto czekoladowe z polewą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
W misce wymieszać mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt, śmietanę. Składniki zmiksować na gładką masę. Powoli dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do przygotowanej masy. Wszystko wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o wymiarze 24 cm.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Polewa:
Orzechy posiekać, a część zgnieść na miazgę. Masło, cukier i śmietanę zagotować, dodać orzechy i gotować na małym ogniu ok. 10 min, aż polewa zgęstnieje i nabierze bursztynowego koloru.
Komentarze