Ciasto czekoladowe z polewą orzechową

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Ciasto idealne na niezapowiedzianą wizytę gości, ponieważ robi się je błyskawicznie. Do tego jego intensywnie czekoladowy smak sprawia, że znika z talerza w ciągu kilku godzin.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    75 g kakao
    300 g cukru
    250 g masła o temp. pokojowej
    3 jajka
    120 ml kwaśnej śmietany
    łyżka olejku waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
    200 ml wrzącej wody
    250 g czekolady gorzkiej

    Polewa:
    100 g masła
    2 łyżki cukru
    3 łyżki śmietany 30 %
    3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych lub włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z polewą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

    W misce wymieszać mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt, śmietanę. Składniki zmiksować na gładką masę. Powoli dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do przygotowanej masy. Wszystko wymieszać.

    Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o wymiarze 24 cm.

    Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Polewa:
    Orzechy posiekać, a część zgnieść na miazgę. Masło, cukier i śmietanę zagotować, dodać orzechy i gotować na małym ogniu ok. 10 min, aż polewa zgęstnieje i nabierze bursztynowego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować