Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto cudowne,delikatne,puszyste-polecam wszystkim miłośnikom czekolady.Obiecuję nie zawiedziecie się.Pamiętajcie,że jest do doskonałe narzędzie by zgrzeszyć:)Świetne by uczcić ważny dzień.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 150g masła
    150g czekolady mlecznej
    5 jaj
    1 łyżka kakao
    180g cukru
    100 g masła
    100 g czekolady mlecznej
    4 jaja
    2 łyżeczki kakao
    120g cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    lody czekoladowe
    kostki czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • 2. Tortownicę (28cm średnicy) wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
  • 3. Następnie rozpuścić żelatynę w 80 ml gorącej wody i przestudzić.
  • 4.
    W garnku rozpuścić pierwszą partię masła i pierwszą partię czekolady-ciągle mieszając,gdyż czekolada lubi się przypalać.Przestudzić.
  • 5. Następnie ubić 5 żółtek z pierwszą partią kakao.Dodać ubitą pianę z białek i cukier,połączyć z czekoladą.
  • 6. Wylać do blaszki i piec 30 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu.
  • 7. Uwaga!!!Ciasto musi opaść robiąc miejsce dla musu.
  • 8. Mus wylewamy na przestudzone ciasto i schładzamy przez 24 godziny w lodówce.
  • 9. Jeśli chodzi o mus postępujemy dokładnie tak samo wykorzystując kolejną partię składników z tą różnicą,że zamiast piec dodajemy żelatynę.
  • 10. Podajemy z ulubionymi lodami.

Porady

Składniki podzieliłam na dwie partie (składniki się powtarzają,ale pierwsze dodajemy do spodu a drugie do musu)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować