Ciasto czekoladowe z malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mocno czekoladowe dla wielbicieli czekolady

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    200 g gorzkiej czekolady
    200 g masła
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka mąki tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1 szklanka cukru
    3 pełne łyżki kakao
    3 średniej wielkości jajka
    1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 75 ml maślanki
    2 łyżki rumu
    100 g malin + drugie tyle do dekoracji


    Na polewę:
    1 szklanka cukru pudru
    3 pełne łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić z wodą, masłem, kawą; lekko przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao, dodać oba cukry i dokładnie je wymieszać z mąką. Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z masłem i rum, wymieszać dokładnie. Wsypać maliny, wymieszać.
  • 2. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą bądź kaszą manną. Wlać ciasto i piec je 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 140°C.
  • 3. Wykonać polewę: mleko rozpuścić z masłem i gorące wlać do cukru przesianego z kakao. Wymieszać na gładką masę. Można dodatkowo dodać łyżkę rumu. Jeśli polewa wydaje się nam zbyt gęsta (a taka mi się wydawała - dodać więcej mleka z masłem). Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować