Ciasto czekoladowe z kremem

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Ciasto czekoladowe może być podane na wiele sposobów, przepis można modyfikować zmieniając smak kremu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanka cukru
    5 łyżki kakao
    6 jajek
    1/2 szklanki cukru
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Krem
    1 1/4l mleka
    3 budynie waniliowe
    300 g masła
    3/4 szklanki cukru
    Dekoracja
    Kakao lub tarta gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, wodę, szklankę cukru i 5 łyżek kakao podgrzewamy w garnku mieszając do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Z 6 jaj oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1/2 szklanki cukru i dalej ubijamy.
  • 3. Pianę łączymy z żółtkami, masą czekoladowo-olejową. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do masy i mieszamy.
  • 4. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość formy 25X 35. Pieczemy 35-40 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
  • 5. Budynie przygotowujemy zgodnie z instrukcją zmniejszając ilość mleka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy zimny budyń.
  • 6. Wystudzone ciasto przecinamy na dwie warstwy. Połowę kremu kładziemy na dolną , przykrywamy ciastem i wierzch smarujemy resztą kremu. Dekorujemy kakao lub tartą czekoladą.
    Przechowujemy w lodówce.

Porady

By nie zrobił się kożuch, na budyniu kładziemy na wierzch folię, po ostygnięciu usuwamy ją Jeśli nie mamy pewności, czy w budyniu nie ma grudek, lepiej przetrzeć go przez sito.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować