Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami

0 (0 ocen)

Ciasto ekspresowe, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące kardamonem. Szybkie, słodkie conieco.

Składniki:

  • 100 gram mlecznej czekolady
    125 gram mąki tortowej
    1/4 szklanki oleju
    łyżka kakao
    2 łyżki czekolady w proszku (ew.kakao)
    pół szklanki mleka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    garść orzechów laskowych
    cukier puder do posypania/czekolada do polania
    2-3 gruszki z kompotu

Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, czekolady, kakao podgrzewam aż czekolada się rozpuści
    Jajka ubijamy z cukrem, jak powstanie kogel-mogel wlewamy czekoladową mieszankę-powoli i wąskim strumieniem. Wyłączamy robót i do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy rózgą kuchenną. Wylewamy ciasto do formy na tartę wysmarowanej masłem. Układamy kawałki gruszki i orzechy. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Posypujemy pudrem lub polewamy czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy