CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ

0 (0 ocen)

W tej wersji gruszka jest delikatnie wyczuwalna, zdecydowanie przebija się smak czekolady.

Składniki:

  • 1/2 kostki miękkiego masła
    10 łyżek cukru
    10 łyżek mąki pszennej tortowej
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 gruszki
    tabliczka czekolady gorzkiej
    200g kremówki

Ciasto czekoladowe z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram na krem z cukrem. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym jajku. Na koniec wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – mieszam.
    Część ciasta odkładam.
    Do drugiej części dodaję kakao z pokruszoną połową gorzkiej czekolady, mieszam.
    Gruszki obieram i kroję w plastry.

    Do blachy (28×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wlewam warstwę jasnego ciasta, na niej układam plastry gruszek, następnie wykładam ciemne ciasto.

    Piekę ok. 35 minut w temp. 180 st. C. Studzę.

    Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno (możesz dodać opakowanie małe Śmietanfixu, by śmietana była bardziej zwarta i sztywna) i rozsmarowuję na wierzchu ciasta.
    Pozostałą czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i silikonowym pędzelkiem smaruję wierzch.
    Schładzam całość w lodówce, minimum 1 godzinę.

Porady

Jeżeli chcesz zmienić smaki i wolisz czuć gruszkę, nie dodawaj kawałków czekolady, tylko samo kakao do ciasta a zamiast kroić gruszkę w plastry – pokrój na grubsze kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy