CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

4.38 (222 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity zapach.

Wielbiciele murzynków i wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!

A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 6 złotych! ( +/-)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * masło – 125 g
    * mleko – 250 ml
    * mąka pszenna – 1 szklanka
    * cukier – 1 szklanka
    * jajko – 1 szt
    * soda – 1 łyżeczka
    * cynamon – 1 łyżeczka
    * kakao – 2 łyżki
    * dżem z owoców leśnych ( nie może być jasny ) – 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.38 (222 ocen)

Ciasto czekoladowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Masło roztapiamy , studzimy.

    Do miski wsypujemy przesianą mąkę.

    Dodajemy cukier ,  sodę , cynamon , kakao.

    Wlewamy mleko , dodajemy jajko i dżem.

    Wlewamy roztopioną margarynę i wszystko razem dokładnie! mieszamy ( absolutnie nie trzeba tu używać miksera ).

    Przekładamy do natłuszczonej formy keksowej.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40 minut.

    ( UWAGA!

    Dostaję od Was sygnały, że ciacho musieliście piec trochę dłużej.

    Dużo zależy od mocy i jakości piekarnika - jeśli będzie taka potrzeba przedłużcie czas pieczenia nawet o 20 minut ).

    Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować