Ciasto czekoladowe z burakami

4 (1 ocen)

Soczyste, czekoladowe i po prostu przepyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem buraka

Składniki:

  • 400 g ugotowanych i obranych buraków
    300 ml oleju
    5 jajek
    275 g mąki
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g gorzkiego kakao
    375 g brązowego cukru
    1 paczka cukru z wanilią
    szczypta soli

    Owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Ciasto czekoladowe z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do ciasta posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 175 °C z funkcją góra/dół lub z termoogiegiem: 150 °C.
    Buraki pokroić w kostkę. umieścić razem z olejem w misce i zmiksować blenderem. Dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując.
    W drugiej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli - wymieszać. Dodać zmiksowaną masę buraczaną i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 75 minut. Ostudzone ozdobić owocami

Porady

Owoce można zastąpić polewą czekoladową. Gotowe ciasto jest wilgotne w środku, więc test patyczkiem się tu nie przydaje :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować