Soczyste, czekoladowe i po prostu przepyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem buraka
Składniki:
400 g ugotowanych i obranych buraków
300 ml oleju
5 jajek
275 g mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiego kakao
375 g brązowego cukru
1 paczka cukru z wanilią
szczypta soli
Ciasto czekoladowe z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do ciasta posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 175 °C z funkcją góra/dół lub z termoogiegiem: 150 °C.
Buraki pokroić w kostkę. umieścić razem z olejem w misce i zmiksować blenderem. Dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując.
W drugiej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli - wymieszać. Dodać zmiksowaną masę buraczaną i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 75 minut. Ostudzone ozdobić owocami
Porady
Owoce można zastąpić polewą czekoladową. Gotowe ciasto jest wilgotne w środku, więc test patyczkiem się tu nie przydaje :)
Komentarze